Porţia de iluzie

Posted on

Mi-au cerut să îmi aduc sufletul la o licitaţie cu strigare. Era singura soluţie, fiind datoare- vândută lumii. Mi-au cerut-o răspicat. Astfel, sufletul meu împachetat cu grijă în ziare vechi mirosind a cerneală tipografică, a ajuns pe masa Lor. 
Mi l-au întors pe toate părţile privindu-l miraţi şi contrariaţi… ” Ce repede  vom scăpa de el… !” şi-au zis… Şi au început să îl lustruiască, să îl şteargă de un praf imaginar. Unul a sugerat puţină pulbere de aur, să sclipească puţintel… Parcă se jucau cu o păpuşă cu capul rupt şi mâinile atârnând doar de un elastic obosit… Nu reuşeau să îşi dea seama ce să îi mai adauge, să poată place privitorilor. Nemulţumiţi de rezultat, mi-au pus Sufletul pe un soi de stativ, au lipit o etichetă şi au plecat… Se făcuse seară, osteneala li se citea pe chipuri…

A doua zi, sala de licitaţie era plină… Feţe serioase, încruntate, preocupate se vedeau până la ultimul rând… Eu, de după draperii, mă uitam îngrijorată; sufletul meu pălise peste noapte, căpătând o nuanţă pământie. În sală nu zăream nici măcar UN chip căruia i-aş fi încredinţat sufletul meu, toţi aveau costume la comandă, toţi erau cu câte o sprânceană ridicată, o cută adâncită pe frunte… Şi miroasea ca într-o fabrică de parfumuri scumpe în care s-au spart toate recipientele amestecându-se între ele, grotesc, aromele. Toţi mă speriau cumplit, dar până si teama nu mai părea să fie a mea.
Trebuia să îmi licitez sufletul, să îmi iau comisionul cuvenit şi să mă achit de datorii… Deşi, deja nu îmi mai păsa de datorii… Fără suflet, conştiinţa se obrăznicise ca un copil prost crescut…

Afară soarele se străduia să trimită raze vii prin geamurile întunecate, dar se opreau palide, obturandu-le apăsătorul gri din sală… A început licitaţia. Opere de artă, sculpturi, mobilier de epocă… Toate au zburat către poftele de îmbogăţire ale selecţilor invitaţi. Mi-au pus şi mie sufletul pe masă, la vedere, punându-i un preţ de pornire de-a dreptul hilar… Puteam să mi-l şi răscumpăr, la acel preţ ridicol, dar nu aveam voie… Deh, REGULI…

Licitaţia curgea anost, apatic, printre căscaturi ascunse după grimase studiate… Preţul urcase un pic, atenţia auditoriului nefiind suficient de acaparată… Citeam în ochii lor întrebări plictisite… ” ce dracu să fac eu cu sufletu’ ăsta? “… Asta până când soarele reuşi, în cele din urmă, să îşi iţească o rază mică- mică spre sufletul meu, înviorându-i aspectul palid… Remarc apoi un interes tot mai crescut… Unii au cerut să vină să îl vadă mai de aproape, să îl atingă, să îl pipăie, să îl studieze niţel… Har Domnului, regula era să nu fie atins exponatul… S-ar fi făcut fărâme… Dar ochii lor lacomi l-au cântărit ca pe o marfă; unora li s-a părut că seamănă cu o harpă neacordată, altul a zis că pare un trup de femeie cu forme ciudat- provocatoare… Şi au început să crească miza… Am închis speriată ochii… Când i-am deschis din nou, se terminase mascarada…

Licitaţia s-a sfârşit; un domn tăcut, un domn în vârstă, cu mâini delicate, îngrijite, un bătrân micuţ pe care nu il zărisem dindărătul mulţimii de snobi, mi-a câştigat sufletul, oferind un preţ care i-a redus la tăcere pe toţi ceilalţi. ” Un excentric, un nebun ” murmură o voce răguşită. La plecare, i-au împachetat sufletul într-o cutie specială, dându-mi mie, ziarele… Domnul in vârstă m-a salutat discret înainte să iasă… Ar fi trebuit să simt ceva, să mă simt incompletă, golită, să sufăr…. Nu, nu era nimic… Doar nepăsare…
Ar fi trebuit să plâng măcar o singură lacrimă.
Am ieşit în stradă numărându-mi în palmă bănuţii primiţi… Nu-mi acoperau nici un sfert din datorii…
Astfel, am ales să merg cu acei bănuţi la colţul străzii să îmi cumpăr măcar o porţie de primăvară…

Ajunsă acasă, nu prea ştiam unde să o aşez, parcă nu îi găseam nici un loc potrivit… Când deodată, ca un copil ghiduş, îmi sare în spate sufletul, râzând şi strigând: ” Mi-a dat drumul, mi-a spus să mă întorc la tine!!! Sunt liber! Îţi aparţin…! De ce plângi? Nu eşti acum cea mai bogată fiinţă a lumii?? Ai un Suflet şi o Porţie de Primăvară…! “

Plângeam pentru că SIMŢEAM…

15 responses »

  1. Eu aș încadra povestirea la fantastic.
    Mi-a plăcut. Sufletul se întoarce înapoi, până la urmă, și continuă să spere, altfel n-ar mai putea trăi…

    Apreciază

    Răspunde
  2. E așa de bine când plângi pentru un astfel de motiv… Izbăvitor.
    Mi-era dor de Sufletul tău; Irina, și de Primăvara din el.

    Apreciază

    Răspunde
  3. O porţie de primăvară nu e de ici, de colo, pe zăpuşeala asta! Dar şi o porţie de plâns, zdravănă întăreşte tânărul suflet abia reîntors…

    Apreciază

    Răspunde
    • De s-ar stinge toate într-o porţie zdravănă de plâns… Sufletul e singurul care nu ne trădează, noi suntem cei ce îl trădăm cu inconştienţă. Sau il scoatem la mezatul vieţii, uitând că n-are pret.

      Apreciază

      Răspunde
  4. Poate voi reveni aici. Acum las sufletului timp să-și revină, să se reașeze la locul său. Poate-am să-l întreb pe unde a umblat, dacă mi-a simțit lipsa? Sunt neliniștit. Dacă pe acolo pe unde a umblat a văzut ceva mai interesant decât la mine și mă va părăsi, cândva?
    Vorbirea-i la persoana I, dar sufletul de care vorbesc, este cel din povestirea ta!
    Pare fantastică. Fantastic de reala?
    Ciudată ipoteza sufletului scos la mezat! Și pentru ce? Pentru o datorie? Nu cred să existe datorii până acolo încât să ne vindem și sufletul pentru ele! Sufletul este al meu, până în veacul vecilor!
    Dar câtă durere se-ascunde când sufletul pare a se desprinde de trup!!!
    Am vrut să comentez altfel. Acum mă citez pe mine, în acea primă intenție: „Mi-am cumpărat un suflet, să-l am ca sclav. Dar mi s-a făcut milă de el și l-am eliberat din sclavie. Dar am rămas uimit văzând cum sufletul mi-a rămas alături, cum mă slujește în continuare, ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat! Oare s-a-ndrăgostit de mine?”
    Te-aștept să-mi revii cu sufletul liniștit și cu porția ta de primăvară! Și, poate spre toamnă, vei reuși să aduni și roadele!

    Apreciază

    Răspunde
    • Sufletul nu cunoaşte sclavia, deşi sunt mulţi cei care cred că da. Neobositule Mugur, neostoit iţi multumesc. Ghesul scrisului mi-a servit drept muză, el părea să fie cel amanetat, licitat, vândut pe o datorie comună de viaţă. Aştept toamna pentru că ea mi-aduce un alt început. Pentru asta mă înveşmântez încă de pe acum în primăvară.

      Apreciază

      Răspunde
      • Văd că, deja, privești spre anul care vine! Minunea s-a și împlinit!?
        Mă premărești și nemeritat îmi mulțumești mie, începător nevolnic! Al tău este darul scrisului, eu doar citesc și comentez, nesigur uneori.
        Și iar revin a-ți spune: nu este datorie să merite vânzarea sau amanetarea. De suflet, niciodată! De har divin și muză? Ce drept avem asupra lor, când Bunul Domn le-a dat în dar?
        Amanetăm și vindem ce-i materia, împur, fără valoare când vorbim de infinitul vieții!
        Un dar de preț ni-i viața și n-avem dreptul s-o jucăm!

        Apreciază

        Răspunde
        • Nu, însă putem scrie, iar scrierea poate fi doar o iluzie, întelegi? Cochetăm sau ne jucăm cucuvintele, atunci când apare preaplinul.
          Porţia de iluzie, dragul meu.

          Apreciază

          Răspunde
          • Porția mea de iluzie mi-o am în visare. Visez scurt, preț de secunde, cu ochii deschiși, apoi revin în real, căci nu pot sta prea mult desprins de el.Mi-e teamă să mă las purtat prea mult de iluzie, căci realul e prea dur și revenirea-i grea! Las poveștile să fie povești, iar viața…

            Apreciază

            Răspunde
  5. mmm… cred ca sufletul trebuie sa vina la pachet cu „portia de primavara”
    si atunci lucrurile sunt definitiv aranjate;
    „un suflet si o portie de primavara”…. da, da…

    Apreciază

    Răspunde
  6. cristian oprea

    Irina….Dacă-ți porți singurătatea în piept ca pe-un turn,să știi că într-o fereastră a turnului sigur trebuie să vină o rază de soare.Te aștept.

    Apreciază

    Răspunde
    • Unele turnuri nu au ferestre. Poate turnului meu va trebui să-i sap eu una în zid. Să scot piatră după piatră. E de muncă, e de durată.
      Şi eu sunt aici, aşteptând-o. Raza de soare.

      Apreciază

      Răspunde

Lasă un comentariu

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: